Henk’s Praktische Kampeer Tips – Deel 1

henk-praktische-kampeertips-blog
Leestijd: 6 min

Dus jij wilt weten of jij ook zo’n fan kan worden van kamperen, zoals ik? Kamperen was voor mij vanaf het eerste moment al een unieke ervaring. Niet alles ging altijd even vlotjes, maar de momenten dat het wel op rolletjes liep was het een waar genot met Moeder Natuur! Mijn jarenlange ervaringen deel ik graag met jullie. Dit doe ik via meerdere blogs en mijn nieuwsbrief, zodat je zo snel mogelijk het mooie van kamperen kunt ontdekken. Maar pas op, zodra je kampeerfan bent, is er geen weg meer terug ;-).

Lijstje, lijstje, Checklist

Voordat je jouw of jullie eerste kampeer avontuur aangaat, is het aan te raden om een checklist te maken of te downloaden. Zo voorkom je dat je straks achter je campingfornuis staat en er dan pas achter komt dat je de pannen nog thuis hebt liggen. Een checklist geeft je rust en het zorgt ervoor dat je het overzicht houdt bij het inpakken van je kampeerspullen.

Een geschikte tent aanschaffen

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat een tent best van pas kan komen tijdens het kamperen. Niet dat het moet, want ook zonder tent kun je in de natuur slapen, het is alleen wel prettig om slapend in een tent door te brengen. Maar welke tent heb je nodig? Het belangrijkste om mee te beginnen is weten met hoeveel mooie mensen je het avontuur aan gaat en met welk doel jullie gaan kamperen.

Als je namelijk met z’n tweeën reist en van camping naar camping wilt gaan, dan raad ik echt een lichtgewicht en klein formaat tent met wellicht een polyester tentdoek erbij. Maar als je met je hele gezin uit kamperen gaat, dan raad ik aan voor een grotere familietent te gaan met wellicht een katoenen tentdoek om het af te maken.

Een tent kiezen is niet altijd even makkelijk, zeker niet met het gigantische aanbod, maar neem hier ook de tijd voor. Vergelijk tenten met elkaar, kijk naar de praktische specificaties en ga niet simpelweg af op een mooi kleurtje of gezellig ontwerp. Tip: zet je (nieuwe) tent eerst zelf thuis op! Zo doe je het de volgende keer handiger en sneller, en zie je meteen het eindresultaat wat je zelf voor elkaar hebt gekregen.

Zorg voor de juiste tent accessoires

Jouw checklist heeft misschien niet alle tent accessoires op een rijtje, maar uiteindelijk moet je er wel aan denken. Als je ‘elektra’ op je checklist hebt staan, dan weet je dat je hier ‘iets’ mee moet doen. Het is namelijk slim om van tevoren te bepalen of je op een campingplek mét of zonder elektra gaat staan. Als je op een plek zonder elektra staat, dan kies je vaker voor een campingpitje op gas en verlichting op batterijen.

Vergeet ook absoluut niet je tentharingen! Ik heb wel eens meegemaakt dat ik ze niet mee had, en te ver van huis was. Dit kon ik heel creatief oplossen met dikkere takken die ik in de natuur vond, maar handig was het niet haha! Check daarom ook even welk grondtype jouw kampeer locatie heeft. Niet elke grond is geschikt voor elke tentharing namelijk. Neem desnoods liever een paar haringen te veel mee dan te weinig.

Een grondzeil maakt het verschil tussen een prettige en onprettige nachtrust. Scherpe voorwerpen op de grond kunnen door het onderzeil van je tent heen prikken en gaten in je tent maken. Geef je tent daarom altijd de nodige bescherming en kies er daarom voor om een grondzeil onder je tent te leggen.

Bepaal dé plek voor jouw tent

Niet elke grond in de natuur is even prettig om op te kamperen. Je wilt het liefst een campingplek waarvan de grond zo vlak mogelijk is. Hierdoor is het ook makkelijker om je tent recht en strak op te zetten. Ook is onderaan een heuvel vaak geen goed idee, ondanks dat het lekker rustig is. Vaak is het namelijk zo dat er bij een flinke regenval een rivier door je tent stroomt. Houd daarnaast ook de bomen in de gaten, want sommige bomen geven hardnekkige vlekken (hars?) op je tentdoek. Heb je een vervelende nacht achter de rug vanwege de locatie? Twijfel niet, en verhuis je tent gewoon voor een betere nachtrust.

Houd het weer in de gaten

Of het nu regent, sneeuwt of de zon schijnt volop; je wilt weten wat je deels te wachten staat. Ook al zijn de voorspellingen niet altijd even goed, een beetje richtlijn maakt het verschil tussen een top kampeervakantie of eentje die letterlijk in het water loopt. Met 36 graden in je niet-ventilerende tent slapen is geen pretje, maar met 2 graden zonder slaapzak kamperen is ook geen pretje. Check daarom het weer en stem daar ook je tent, je accessoires en checklist op af.

Eten en drinken, je hebt het nodig

Maakt niet uit waar je bent en wat je doet, eten en drinken heb je nodig. Uiteraard hoeven we geen 7-gangen diner te verwachten of toast met kaviaar wanneer je je in de natuur waant. Maar zorg dat je bij je hebt wat je nodig hebt, en een beetje extra. Doe jezelf nooit tekort aan water, want ook al kunnen we best even zonder eten, water heb je nóg meer nodig. Denk daarbij ook aan eten met een hoge voedingswaarde, zonder dat ze al teveel ruimte in beslag nemen (een chips zak met 75% lucht mag je overslaan als dat nodig is).

Neem de juiste kleding mee

Waar ga je naartoe, wat is de weersverwachting en wat ga je doen op je kampeer locatie? Stel deze vragen aan jezelf en bepaal de kleding die je meeneemt. Ik raad je ook aan om je kleding zoveel mogelijk tot een klein rolletje op te bergen, want hierdoor past er meer in je koffer of (rug)tas. Ook is het niet nodig om 3 onderbroeken per dag mee te nemen, want thuis gebruik je er ook maar 1 op een dag. Een klein beetje extra meenemen is al meer dan genoeg ;).

Entertainment in je tent

De natuur is prachtig, mooi en fijn. Maar een beetje extra entertainment voor onder andere in je tent, is niks mis mee. ‘s Nachts zie je sterren, maar misschien vind je een rustig muziekje op de achtergrond ook wel fijn. Zorg dan voor een speaker(tje). Ben je met één of meerdere personen op vakantie? Neem dan ook fysieke spelletjes mee, zoals een leuk bordspel, zodat je eens gezellig zónder mobiele telefoon een leuke tijd hebt met elkaar. Ja, zelfs in deze tijd kan dat nog!

Ben je seizoensgebonden?

Als het even kan, probeer zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen om te kamperen. Dit zorgt voor meer rust, betere prijzen en meer keuze qua locaties. Maar als je gezellig met je gezin, en dus met kids, op kampeeravontuur gaat, dan is het hoogseizoen wellicht een aanrader. Er zijn dan namelijk meer andere kampeerliefhebbers en dus ook kinderen. Zo maken je kids vriendjes op de camping!

Accepteer foutjes en geklungel

Het is oké. Als je pan met eten een keer van het campingfornuis valt of als je struikelt over een scheerlijn, of je hebt je tent vol ongedierte, omdat je een lamp aan hebt laten staan. Het kan allemaal en het is oké, want we hebben het allemaal meegemaakt. Ongelukjes, foutjes en geklungel horen bij het kamperen, en zeker in het begin. Je wordt er vanzelf handiger in en je moet simpelweg ervaring opbouwen. Ervaring bouw je natuurlijk alleen op door het daadwerkelijk te doen. Dus ga erop uit, accepteer het als het even niet goed gaat, maar laat het niet je kampeertijd verpesten terwijl jij je heerlijk vrij in de natuur waant. Er is zoveel moois, focus daarop en geniet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *